Stimming - zelfregulatie

22-04-2023

✍️ Stimmen (Engels: stimming (van het werkwoord 'to stim', stimuleren) ofwel self-stimulatory behavior) is een vorm van zelfstimulerend gedrag om overprikkeling te verminderen en daardoor tot rust te komen.

➡️ Veelvoorkomende stims zijn nagelbijten (👆 ), wrijven, krabben, herhalende bewegingen maken, fladderen met de handen, kauwen op kleding, tikken, wiebelen met de voeten, een voorwerp continu heen en weer bewegen, herhaald met het hoofd tegen een muur bonzen, echolalie (woorden herhalen), spelen met een klein voorwerp (zoals een fidget spinner) en zachte stoffen aanraken.

🔔Stimmen is een reactie op overprikkeling, waarbij het stimmen als doel heeft de overprikkeling door een tegenprikkeling tot rust te brengen.

👂De overprikkeling wordt veroorzaakt door het niet goed kunnen hanteren van zintuiglijke prikkels en emoties, zoals angst, woede, enthousiasme en blijdschap.

De overprikkeling en het stimmen als reactie komt onder meer voor bij autisme en ADHD.

👥Misschien denk je dat alleen kinderen stimgedrag laten zien, maar dit is niet juist. Volwassenen stimmen ook, maar ze hebben er leren mee omgaan en het te veranderen in"kleine onopvallende" bewegingen.

Zoals bijvoorbeeld met een voet wiebelen of met een pen klikken.

Deze vormen van stimming worden sociaal meer aanvaard omdat dit een "normale"uiting van stress is in andere mensen hun ogen!

🙋Er zijn strategieën die stress kunnen verminderen en de veerkracht om te veranderen kunnen vergroten.

🧑‍🏫Deze omvatten:

• Visuele aanwijzingen - afbeeldingen gebruiken om kinderen en jongeren te helpen anticiperen op wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld foto's van nieuwe plekken, visuele dienstregelingen of sociale verhalen.

• Fysieke aanwijzingen - bijvoorbeeld een nieuwe locatie bezoeken - zoals een dokterspraktijk - voorafgaand aan een evenement, zodat kinderen fysiek vertrouwd zijn met de omgeving.

• Maak back-up plannen - soms veranderen dingen onverwachts - in dat geval is het hebben van een back-up plan belangrijk.

✅ www.project-binnenstebuiten.be

#autisme

#stimming

#autism

Ambitious about Autism.